T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / ALAÇAM - Şehit Erdal Bolat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya yayılarak hem de kullanım alanı çeşitlenerek olmuştur.

Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır.

Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri (BT), yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir. BT, güncel bir bakışla bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gücü, prosedürler, internet, intranet ve iletişim araçları gibi çok sayıda bileşene sahiptir.

Bilişim sektörü dünyada son 50 yıldır var olan ancak günümüzde olağanüstü öneme sahip olan bir sektördür. Katma değeri oldukça yüksek olan bilişim sektörü, gelişmiş ülkelerde gözde sektörlerin başında gelmektedir.

Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.

Gelecekte de bilişim teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir.

2012-2013 Eğitim-öğretim yılında Bilişim Teknolojileri Alanında "Web Programcılığı" dalı açılmıştır.


WEB PROGRAMCISI

Tanımı

Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlayan nitelikli kişidir.


Görevleri

İş organizasyonu yapmak,

Analiz yapmak,

İhtiyaçları değerlendirmek,

Algoritma yapmak,

Web sitesinin görsel tasarımını yapmak,

Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test etmek,

Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.

 

İş Bulma İmkanları

Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Bilgisayar teknik servisi hizmeti veren bilgisayar firmalarında, kamu kurum ve kuruluşlarında,
2. Ağ kurulum ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,
3. Kullanıcı ara yüzüne sahip uygulama ve veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,
4. Web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.


Üniversite İmkanları

Öğrencilerimiz alanlarıyla ilgili Meslek Yüksek Okullarının ön lisans bölümlerine geçişte Ortaöğretim Başarı Puanlarının(OBP) üzerinden katsayı çarpımı ile fazladan puan vermektedir. Meslek Yüksekokullarının Ön Lisans programından mezun olup diploma alanlar, Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ile branşlarıyla ilgili 4 yıllık fakültelere (Teknoloji Fakültesi, Mühendislik Fakültesi vb.) geçiş yapabilmektedirler.  Mezun olan öğrencilerimizin kendi alanıyla seçebileceği Ön lisans bölümleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

17-12-2019

Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz alanlarında M.T.O.K. mühendislik bölümlerine öncelikli olarak yerleştirilecektir. Kontenjanların boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerleştirileceklerdir. 

MTOK nedir?

M.T.O.K. kısaltmasının açılımı Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları olmaktadır. Bu sistemin amacı meslek lisesi mezunlarının daha önce katsayı farkından ötürü tercih edemedikleri mühendislik bölümleri gibi üst düzey bölümleri tercih edebilmeleri için yapılmış bir düzenlemedir. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme öncelikli olarak ilgili meslek lisesi programlarından mezun olanların yerleşebileceği anlamına gelmektedir. Tercih eden meslek lisesi mezunları yerleştikten sonra kontenjan kalırsa, yeterli puanı almaları şartıyla Anadolu lisesi ya da diğer alan mezunları yerleşebilirler.

Mezun olan öğrencilerimizin kendi alanıyla seçebileceği M.T.O.K. lisans bölümleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

17-12-2019


Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimizin alanıyla ilgili seçebileceği diğer lisans ve önlisans(YO) bölümleri de aşağıdaki tabloda verilmiştir. 

17-12-2019

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.12.2019 - Güncelleme: 18.03.2023 01:51 - Görüntülenme: 842
  Beğen | 1  kişi beğendi